Press "Enter" to skip to content

Co będzie najważniejsze podczas wyboru najlepszej kawy do biura?

Rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, czy smakuje nam dana kawa. Najczęściej sięgamy po prostu po tą, którą wybieramy zawsze i utwierdzamy się, że właśnie ta jest dla nas najlepsza. Okazuje się jednak, że na smak i aromat kawy składa się wiele poszczególnych aspektów. Prawdziwi eksperci, potrafią wyróżnić jej konsystencję, cielistość, kwasowość a także wyważenia i wszystko to oddziałuje na smak. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób elementy te wpływają na to, czy dana kawa nam smakuje, czy też nie.

Świeże wypalanie, gwarantem dobrego smaku

Kiedy wyborem musi stać się kawa do biura najlepiej jeśli ta będzie produktem świeżo wypalanym. Wiele osób, porównuje tę sytuację do pieczenia chleba. Otóż wiadome jest, że chleb prosto z piekarni jest najsmaczniejszy. Smakuje o wiele lepiej niżeli taki kilkudniowy, czerstwy bochenek, chociaż ten wciąż jest jadalny.

Tak samo jest zatem w przypadku kawy – ta, która trafia w nasze ręce wprost z palarni, zawsze będzie smakowała nam o wiele bardziej, niżeli taka, która była wypalana wiele miesięcy wcześniej. Co więcej. To właśnie takie kawy znajdują się w marketach. Musimy mieć to na uwadze, gdy wybieramy kawę do firmy.

Zakup kawy od palarni nie jest niczym problematycznym. Dodatkowo, nie będzie to nawet związane z większym wydatkiem, od tego jaki czeka nas podczas zakupu kawy w sklepie. Produkty tego typu dostępne są w wielu sklepach internetowych, które dają nam wiele możliwości.

Jeśli kupujemy kawę w palarni, wiemy co znajduje się w opakowaniu. Ponadto, będziemy mogli skorzystać z wielu różnych możliwości doboru naszego ulubionego gatunku kawy, które pochodzą z różnych plantacji. Co więcej, to właśnie my wybieramy, jaki stopień wypalenia powinna posiadać nasza kawa, a to jest istotne w kwestii uzyskania smaku. Nie ma wątpliwości, że są to produkty, które zajmowałyby najwyższy pozycje w rankingu kawy ziarnistej.

Pochodzenie kawy, jako kwestia bardzo istotna

Uprawa kawy ma miejsce głównie na tzw. kawowym pasie. Określa się tą nazwą obszar miedzy dwoma zwrotnikami – raka i koziorożca. Kawa uprawiana na poszczególnych kontynentach może smakować inaczej, a zdarz się, że na tym samym kontynencie pojawią się pewne różnice w wyglądzie ziaren, co bierze się z odmienności gleb, sposobów upraw oraz metod przetwarzania ziaren.

Masowa sprzedaż kawy, najczęściej czerpie ziarna pochodzą z przemysłowych plantacji, dlatego też i proces przetwarzania oraz uprawa kawowca mają skalę przemysłową. Z uwagi na to, różne kawy z rynku masowego, mogą posiadać prawie identyczny smak. Inaczej jest na tych małych plantacjach, gdzie zbiory wykonuje się ręcznie, a ziarna suszy się na słońcu. Na rodzinnych plantacjach, ziarna przewozi się do pobliskich, wysokiej klasy palarni. To doskonałe ziarna, które najlepiej sprawdzą się w naszych dystrybutorach kawy w biurze oraz w domu.